Този процес не се води от срокове, а от резултати. Всякакви опити да бъде оказван натиск върху България са контрарпродуктивни. Те водят до забавяне на процеса и това трябва да се разбира от всички.

Това заяви президентът Румен Радев по темата с присъединяването на С. Македония към ЕС. Държавният глава на България е в Брюксел, където участва в шестата среща на върха на Източното партньорство и в заседанието на Европейския съвет.

„Повечето от нашите партньори разбират същността на проблема. Той надхвърля далеч представите за исторически спор между две съседни държави. Това е проблем, който дълбоко засяга фундамента на самия ЕС. Това са ценностите и принципите, които изповядваме – човешките права и липсата на дискриминация“, добави той.

„Досега на всички съвети, от май досега, съм говорил с всички европейски лидери с лидерите на европейските институции по темата С. Македония. Искам да им благодаря, защото за втори път тази година темата за разширяването, специално за С. Македония, отпада от дневния ред. Нашите партньори най-сетне разбраха къде е истинският проблем“, заяви Радев.

Президентът допълни, че ще продължим да отстояваме не само българската история и култура, но и спазването на правата на македонските българи.

Те трябва да получат своите ясни конституционни гаранции и това вече се разбира. С Макрон се видяхме съвсем скоро в Страсбург и той знае българската позиция, така че не очаквам натиск. Имаме ясно уговорка с президента на Франция“, добави той.

„За мен е приемлив подходът на новия български премиер, който казва, че историята не трябва да бъде единственият канал на комуникация между двете държави. Това е модерен подход, който подкрепям. Не подкрепям обаче определянето на времеви срок, който беше назован - шест месеца. Мисля, че проблемът между нас може да се реши за много по-кратък времеви период“, заяви президентът на С. Македония Стево Пендаровски.

Според Радев срещата на Източното партньорство протича на фона на усложнена обстановка.

"Въпреки оттеглянето от страна на Беларус от партньорството през юни тази година, проблемът с човешките права и мигрантската криза там остават. Има ескалации на напрежението около границите на Украйна. Конфликтът между Армения и Азербайджан взе човешки жертви и неговото решаване остава истинско предизвикателство. В Молдова и Украйна имаме голяма българска историческа общност и ние трябва да разширяваме културното и образователно сътрудничество с тях", обясни той.

По думите му Европейският съвет ще приеме декларация, която да допринесе за задълбочаване на сътрудничеството, за подкрепа на редица важни области, а инициативата остава ключов приоритет в българската външна политика.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!