Ако се стигне до служебно правителство, няма да е ясно кой носи отговорността за управлението, предупреди президентът Румен Радев от Анталия, където взе участие в световен форум, посветен на дипломацията.

На шести март трябва да има оставка на правителство, тя да се гласува и да започне конституционната процедура, посочи президентът.

Радев допълни, че за момента не мисли за назначаването на служебно правителство по новите правила в Конституцията.

Снимка: bTV

„Отварям Конституцията, чета възможностите, посочвам и карам поред по домовата книга. Тук вече идва въпросът за отговорността. Кой носи отговорност? В момента това не е ясно, защото аз трябва да си харесам някой от хората от тази стеснена опция. Той трябва да избере министри, ще видим как. Аз няма да съм този, който посочва министрите, но аз трябва с мой подпис, под мой указ формално и юридически да нося отговорност. Няма кой да ме принуди аз да подпиша указ, но там отиваме в хипотезата на дълбока парламентарна и конституционна криза“, каза още той.

„Един лидер от управляващата коалиция в типична наивност възкликна, че министър Тагарев трябва да остане, защото много го харесвали в Украйна. Кога ще запитат дали Тагарев го харесват в Българската армия“, коментира Румен Радев.

В Анталия той проведе среща с турския президент, на която го е поканил на посещение в България. По думите на Радев Ердоган е приел поканата с желание. Президентът проведе среща и с премиера на Унгария Виктор Орбан.