„Интерконекторът между България и Гърция не е само инфраструктурен проект, а символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, успешното ни сътрудничество и нашата свързаност“. Това каза българският президент Румен Радев на официалната церемония по откриване на газовата връзка между България и Гърция.

„Отдавна очаквахме този интерконектор. Не беше лесно да го постигнем, няколко български и гръцки правителства бяха сериозно ангажирани с него, трябваше да преодолеем много бюрократични пречки. Сега е моментът да изразя искрената си благодарност към ICGB, компанията и подизпълнителите, които работиха здраво, българските и гръцките институции, към ЕК за финансовата подкрепа“, подчерта още Радев.

По думите му тази газова връзка променя решително енергийната карта на Европа, която е възможност не само за България, а и за Румъния, Сърбия, Северна Македония и други държави от Централна и Югоизточна Европа.

На церемонията по откриването на интерконектора присъстваха председателят на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илам Алиев, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и премиерът на Румъния Николае Чука.