Безнаказаност, която трябва да бъде преборена чрез безкомпромисно прилагане на закона и решаване на социалните проблеми – това според президента Румен Радев е в основата на ситуацията в Габрово, където нападение срещу продавач вдигна на протести стотици хора и се стигна до сблъсъци с полицията близо до ромски жилища.

„В България цели поколения израснаха с чувство за безнаказаност, затова и се вихри този произвол, затова и мисля, че гневът на хората от Габрово е разбираем”, коментира държавният глава, цитиран от „Фокус”.

Той подчерта, че са нужни два паралелни подхода: „Първият е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, а вторият много важен и стратегически подход е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност: ниското образование, липсата на трудова заетост, липсата на чувство за отговорност пред обществото”.

За депутатите и евродепутатите

В навечерието на годишнината от приемането на Търновската конституция, президентът се обърна към днешните народни представители с препратка към историята: „Да припомня някои от най-важните завети на хората, създали Търновската конституция, за политическата мъдрост и за народния суверенитет, а именно - законите да се правят от народа и за народа. Да пожелаем на нашите народни представители да не забравят тези завети, да се водят от тях, за да имат по-малко президентски вета върху лобистки закони и по-малко закони, отменяни от Конституционния съд”.

Той засегна и темата с кандидатурата на началника на своя кабинет Иво Христов за евродепутат от БСП. Като подчерта, че не е снемал доверието си от него, Радев отбеляза, че президентството не е феодална институция и всеки е „свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим”.

„Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в ЕП, които да отстояват българския интерес”, коментира Румен Радев.