„Доброжелатели“ от властта у нас са побързали да представят на естонските власти своята версия за контакт с коронавируса на гостуващия там Румен Радев. Това е тезата на държавния глава, след като по-рано днес стана ясно, че командирът на ВВС е с COVID-19, а здравният министър посочи, че президентът е бил в контакт с болния.

Според информация от нашата делегация е станало ясно, че естонските домакини имат притеснения във връзка с контакт на Радев, като не са посочили какъв е източникът на информацията им. Въпреки, че президентът се е тествал на място и е с отрицателен резултат, той е решил да пропусне организираната от домакините вечеря, за да не създава притеснения на другите гости.

Тази сутрин, изненадващо, 10 минути преди официалното посрещане, протоколът му е уведомен, че е по-добре да се отложи посещението. Информацията, която Керсти Калюлайд е изнесла във "Фейсбук" не отговаря на истината, защото делегацията и журналистите не са били карантинирани.

„За мен това е пример за активно мероприятие. Нито аз, нито моята делегация, нито вие (придружаващите журналисти – б.р.) сте били поставени под карантина в Естония“, подчерта Радев, който прекрати визитата си по-рано от очакваното.

Той отбеляза, че за по-малко от седмица си е направил два теста – във вторник преди визитата си в Гърция и вчера в Естония.

Снимка: bTV

И двата PCR-а са били отрицателни, а Радев остави справката с резултатите на медиите.

„Намирам се в чудесна физическа форма. На моите „доброжелатели“ пожелавам същото“, заяви Радев, който отказа да отговори дали е бил наясно, че е контактен на болен с COVID-19 и трябва да е под карантина.