Президентът Румен Радев удостои с орден "Стара планина" първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов.

Председателят на Културно-информационния център "Босилеград" получи отличието на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 за неговите заслуги за последователното отстояване на правата и националната идентичност на българите в Сърбия.

Държавният глава подчерта, че за него е чест да удостои с най-високото държавно отличие Иван Николов за неговите значими заслуги към България и за отстояването на правата и свободите на нашите сънародници в Сърбия.

"Със своя неуморен труд от 1990 години до днес и високи безспорни нравствени и човешки качества г-н Николов се превърна в морален лидер на българското малцинство в Сърбия", каза той.

По думите на президента в тази сложна и тежка среда Иван Николов се утвърди като истински морален стожер чрез отстояването на правата и свободите на българското население в Сърбия.

Снимка: БГНЕС

От своя страна лидерът на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов заяви, че за него е изключителна чест и отговорност да бъде носител на най-високото държавно отличие на Република България.

„Като човек, лишен от стремеж към прослава и облаги, използвам момента да подчертая, че приемам тази награда като признание за общите ни усилия през изтеклите 30 години, които заедно положихме за отстояване на човешките права и запазването на българските просвета и култура в Западните покрайнини“, каза той.

Николов подчерта, че споделя това високо държавно отличие с всички свои съратници и приятели за постоянството, с което през изтеклите три десетилетия заедно са работили за българската просвета и култура, заедно построиха паметника на Левски в Босилеград, заедно следваха заветите му и заедно отбелязваха паметта му въпреки забраните и полицейските кордони.

Снимка: БГНЕС

"За съжаление, положените усилия не винаги съответстват на постигнатите резултати. Българите в Сърбия, и не само в Сърбия, днес изживяваме най-тежките изпитания, от които зависи дали ще устоим на мракобесната идеология, която ни раздели с родината и прокара границата през църкви, гробища, къщи, дворове – и най-страшното, пред очите на хората. Идеология, която отнема български книги, която води дела, подлага на преследване, която връща от границата наши сънародници, тръгнали при нас. Идеология, която насажда омраза и за пореден изкушава мира и сигурността на Балканите", сподели още той.