„Войната, която днес бушува непосредствено до нас, която считахме доскоро за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения, насочени към укрепване на боеспособността на българската армия“. Това заяви президентът Румен Радев в своето обръщение към курсантите от НВУ „Васил Левски“ по повод Деня на храбростта и българската армия 6 май.

„През последните десетилетия войската ни беше на всевъзможни експерименти, съкращения, недоимък, политическо безхаберие. Но тя винаги оцеляваше. Защото хората с пагони са предани, осъзнаваха своята мисия и своята отговорност към нашият народ и бъдещето на България. Старопрестолно Търново е горд свидетел на хилядолетната история на нашия народ. И именно тук са писани уроците на историята, които сочат, че именно в способната войска е най-здравата опора на нашата държавност, суверенитет и независимост“, каза държавният глава.

„Уважаеми офицери, курсанти войници, вашият път е пътят на поколения бранители на отечеството. Вие сте носители на славни войнски традиции. Към Вас българският народ гледа с очаквания и надежди. Предстоят Ви нелеки изпитания, които често ще Ви довеждат до предела на човешките възможности, но аз съм убеден, че Вие ще побеждавате, защото във вените ви тече кръвта на героите, които неизменно отстояваха България край Онгъла и Върбишкия проход,  Ахелой и Колкотница, на героите, които безстрашно влизаха в бой за България по фронтовете на Сръбско-българската, Първата и Втората световни войни. Нека свети Георги Победоносец Ви закриля“, обърна се държавният глава към военнослужещите.