„Каквато и да е историята, какъвто и да е претекста за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет на страната, жертвите, разрушенията и огромните страдания“. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг след срещата му с румънския му колега Клаус Йоханис в Букурещ.

„Системата за сигурност, градена в Европа с десетилетия рухва пред очите ни. Разрушаването на системите и пътищата за доставки, прекъсването на линиите за комуникации в акваторията на Черно море, налагането на невиждани до сега санкции на Русия, както и застрашените енергийни доставки поставят нашите икономики и социални системи пред огромно изпитание", заяви Радев.

Според българския държавен глава „рисковете от разрастването на конфликта в региона са налице“.

„Ние трябва винаги да мислим в перспектива и да мислим превантивно върху всеки един риск. Виждате вече дроновете вече стигат чак до Хърватия. От вчера имаме дрон паднал и в Румъния. Имаме удари нанасяни само на километри от полската граница, което вече е много притеснително. Потенциал има и за дестабилизиране на ситуацията и в съседната на Румъния Молдова.  Така че рисковете са налице и точно затова са нашите съвместни усилия ние да неутрализираме тези рискове. Това е и целта на това посещение“, каза Радев.

„Системата за сигурност в Европа, градена с десетилетия, рухва пред очите ни. Системите и пътищата за доставки, линиите за комуникации, тяхното прекъсване, застрашаването на енергийната сигурност, налагането на невиждани досега санкции на Русия, поставят нашите икономики и социални системи пред огромно изпитание”, добави държавният ни глава.

По думите на Радев всички тези процеси консолидират единството и решимостта на Европейския съюз и в НАТО за координирани действия в целия спектър на международните отношения.

„Румъния и България споделят обща отговорност за осъществяваната под егидата на алианса система за степенувани мерки за възпиране и отбрана с цел гарантиране на сигурността и стабилността в нашия регион”, подчерта президентът. 

„Войната показа, че е необходима е по-голяма свързаност с Румъния"

Според държавния ни глава кризата в Украйна е откроила особено ярко огромната необходимост от всеобхватна свързаност между Румъния и България - инфраструктурна, транспортна, енергийна, дигитална, технологична свързаност по отношение на нови тръбопроводи за доставка на гориво, особено в състояние на криза и военно положение.

„Очаквам, и това е нашият общ призив, към правителствата на двете приятелски страни, енергични мерки за преодоляване на драстичното изоставане на нашата свързаност през последните 30 г. Отдавна говорим за мостове, магистрали, за железопътни връзки, за тръбопроводи. Тази война показа ясно, че е крайно време да вземем енергични мерки и да преодолеем това изоставане”, категоричен е Радев.

„За” усилен съвместен „еър полисинг”, но и за укрепване на българските ВВС

Радев обясни, че винаги е бил „за” усилен съвместен „еър полисинг”. „Той дава възможност не само за по-голяма сигурност, но и за по-добра подготовка на нашите екипажи. Но аз съм категорично против България да загуби тази способност. Ако допуснем това поради безхаберие, невежество или истерична идеологизация на проблема, означава България да абдикира от защитата на собственото си въздушно пространство и от задълженията си спрямо колективната отбрана в НАТО”, посочи президентът. 

Българският държавен глава даде за пример Румъния, която поддържа своите руски изтребители. Според него София трябва да направи същото и ако поддръжката им е невъзможна в Русия, то да се потърси такава в съюзна страна.

В рамките на двустранните разговори е уточнена и още една обща цел, освен Шенген - Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. „Там отново сме заедно и мисля, че с общи усилия в скоро време ще постигнем успех”, добави държавният ни глава

 

Вижте повече във видеата.

  • Олеся Илашчук: Помощта за Киев трябва да продължи и да бъде засилена
  • „Правят го, защото искат да ни уплашат“: Поредна руска атака срещу Харков
  • След месеци опъване, САЩ тайно изпратиха далекобойни ракети на Украйна
  • Още помощ за Украйна: България може да даде още излишни за нас оръжия
  • Конгресът на САЩ одобри млрд. военна помощ за Украйна
  • Руски стратегически бомбардировач се е разбил край Ставропол
  • Пътят на Украйна към ЕС – тема на дискусия в София
  • „Русия унищожи ТЕЦ до Киев“: Зеленски призова САЩ незабавно да одобрят помощта за Украйна
  • Путин за разрушената ТЕЦ в Украйна: След поредица от атаки срещу нас трябваше да отговорим
  • Ще мобилизира ли Украйна затворници?