445 000 лица с увреждания получават лична пенсия за трайна и намалена трудоспособност и са извън пазара на труда в България и ние трябва да направим така, че те да могат да се върнат на работа. Това заяви президентът Румен Радев на форум в резиденция „Бояна”.

„За пълноценна интеграция може да говорим тогава, когато преодолеем своите културни и психологически бариери. Ще отбележим стъпка в правилната посока когато децата с увреждания започнат да влизат наравно в детската градина, училище и им се даде възможност да се реализират на пазара на труда наравно с другите”, подчерта държавният глава, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че малка част от хората с увреждания работят по трудови договори, както и, че специализираните работни места функционират трудно: „Те са вън заради схизмата, която съществува в образователната система и сред работодателите. (…) Важно е да осъзнаем, че дългът на обществото към тези хора не се свежда до някаква пенсия или социални помощи, а до предоставяне на условия за достоен и качествен живот“.

Президентът подчерта, че морален дълг е на управляващите, институциите и работодателите е да изградят такава обществена среда, че тези хора да бъдат включени в трудовата заетост, защото те са капитал за нацията.

Според Радев, чак тогава може да се каже, че България е цивилизована държава.