Северна Македония за нас е най-близката, важна и приятелска страна, каза президентът Румен Радев на срещата си с македонския премиер Зоран Заев.

„Развитието на двустранните ни отношения за нас е от изключителна важност. Това от своя страна изисква регулярни контакти, диалог и сътрудничество. За съжаление, през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица, диалогът беше замразен, а това безспорно се отрази и на перспективата на вашата страна за начало на преговори за членство в ЕС. До известна степен това се дължи и на факта, че Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, който беше подписан с предишното българско правителство през 2017 г., нямаше конкретни обвързващи условия и срокове. Това даде възможност за променливи тълкувания и действия“, допълни той.

Президентът използва възможността, за да благодари на северномакедонския си колега Стево Пендаровски, с когото наскоро бяха на съвместна визита в Рим.

„Благодаря за неговото приятелство, мъдрост и лидерство. Съвместната ни визита в Рим и отдаването на почит към делото на светите братя Кирил и Методий демонстрира нашата взаимна воля и сигнал към нашите граждани за сътрудничество, приятелство и разбирателство. Обнадежден съм, че този позитивен дух вече е и на ниво правителство“, допълни той.

Радев подчерта, че европейската перспектива на Северна Македония е от огромно значение за България

„Длъжни сме да направим така, че нашите хора да имат своето общо европейско бъдеще и да могат да общуват много по-свободно помежду си. По този път остават някои нерешени въпроси. За нас е много важно да имаме диалог. Приветствам ви за това, че сте тук за открит, конструктивен диалог. Очаквам възможно най-скоро да имаме и посланик на РСМ в София. Надявам се да имаме така необходимия прагматичен подход с конкретни, устойчиви, необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в ЕС на РСМ“, допълни президентът.

Той изрази надежда да се създаде среда, в която младите хора в България и Северна Македония, да имат възможност за много по-близки и приятелски връзки и да градят бъдещето си заедно, без да имат предразсъдъци.

Държавният глава посочи, че оценява усилията на Зоран Заев да води целooбхватен диалог с политическите партии и институциите в България.