"На фона на безпрецедентния срив на доверие в политическата система и институцията, на общата криза на законността, президентството се утвърди като стълб на стабилност и държавност. Защото и в най-тежките времена на тотална обсада, на непрекъснати атаки и манипулации, ние с г-жа Йотова не се отклонихме от мисията си да отстояваме държавността и интересите на българите, да бъдем коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма, да фокусираме общественото внимание върху недъзите на политическата система, да задаваме дневен ред, да обединяваме около значими каузи, да работим за модернизацията на България, да отстояваме българския национален интерес“. Това заяви президентът Румен Радев по време на официалното издигане на кандидатурата му за втори мандат от Инициативен комитет тази вечер в НДК.

Радев се обърна към събралите се общественици в Инициативния комитет и им благодари за подкрепата, която определи като "оценка за свършеното през първи му мандат".

„Вярваме, че президентската институция символизира единството на нацията, но не като ням свидетел на беззаконието, не като гарант на комфорта на облагодетелстването. Единството не е механичен сбор на грабители с грабени, на лъжци с излъгани. Единението е осъзнато обединение около демократични ценности. Около гражданската воля да се търсят и следват съдбовно значими обществени цели", допълни Румен Радев.

"Последните пет години промениха обществената атмосфера. Антимафиотският консенсус, който се роди на площадите, преля в урните, защото няма нормален млад човек, който да приеме произвола, корупцията и беззаконието", заяви президентът.

"За нас е важно, че в този турбулентен преход, ще има нужда от стабилна институция с доверие, с ясни ценности устои и посока, която да остане вярна на хората. Това за нас е осъзнат дълг. Затова още през февруари с г-жа Йотова излязохме с послание за нова България и заявихме нашето намерение да се кандидатираме за втори мандат. Потвърдихме своето непреклонно намерение да следваме пътя към най-важното според нас - непосредствена национална цел - укрепване на държавността. Без нейното постигане кои да са следващи управленски конфигурации, техните икономически, социални и други политици, ще попаднат в плен на олигархията и са обречени на провал. Затова ние ще продължим нашата борба за честни и достъпни избори, за излъчването на нов тип управления, за укрепване на върховенството на правото, развитието и инвестициите в човешкото развитие“, каза държавният глава.

"Само така ще заемем полагащото ни се място в европейското семейство. Място, което ни принадлежи, като страна с принос към историята, културата, науката и икономиката. Както отбелязаха немалко от вас тези усилия изискват смелост. Демократичните ценности се свързват преди всичко с правата на гражданите, с каузата за свободата и ние няма да оставим българите да се свиват от страх в тежкото им оцеляване. Затова и подкрепихме решително площадите на недоволството", допълни Румен Радев.

По думите му "изборите на 14 ноември ще бъдат истинско изпитание не само като организацията", а и заради "свиването на двете кампании" и размиването на мажоритарния вот за президент с гласуването за парламент, затова той благодари на всички политически сили, които са заявили своята подкрепа за него и кандидата за вицепрезидент Илияна Йотова.

"Споделяме много каузи и съм готов да работим за общи цели в името на България", обърна се към представителите на политическите сили Радев, според когото "неуспехът на партиите на промяната да съставят действена демократична алтернатива считам само за етапен провал - обществото ни е зряло за промяната".

"Предстои ни избор не само на президент и вицепрезидент, а избор ценностен, избор на бъдещето. Избор, в който ние ще разчитаме на Вашата мъдрост, вяра, воля и енергия. Затова искам да споделя това, което беше мое кредо през последните пет трудни, но вдъхновяващи години. Да бъда с народа си. Казвам го и днес - с вас съм", завърши словото си Румен Радев.