Румен Радев с първи коментар след решението на Конституционния съд, че президентът не може да бъде разследван, срещу него не могат да се използват специални разузнавателни средства, не може и да бъде проверяван от прокуратурата докато заема поста си.

„Решенията на Конституционния съд не се коментират, а се изпълняват, особено когато са ясни и еднозначни. Всеки, който използва Конституцията и законите за атака на други институции, трябва да носи своята отговорност“, заяви Радев.

Той бе помолен да коментира и последния запис, на който се твърди, че се чува гласа на премиера Бойко Борисов.

„Този разговор ясно показа кой е поръчителят на цялата очерняща кампания, която се води спрямо президентската институция. Жалкото е, че в паническите опити за лично спасение министър-председателят завлича цялата своя партия и всички свои съпартийци на дъното. Там има много почтени хора и сега те трябва да носят чуждия позор“, каза още Румен Радев.

По думите му призивите на премиера за диалог са измамни, защото „едно говори пред камерите, но по телефона дава съвсем други указания“.

По отношение на протестите държавният глава заяви, че България преживява исторически дни.

„Винаги съм призовавал за спазване на законите, но когато самият министър председател системно гази законите и Конституцията какво очаквате от гражданите, които са решили, че повече така няма да живеят и искат да си върнат държавата“, коментира Радев.

„Всяко упорство на кабинета и главния прокурор само ескалира кризата. Неслучайно призовах отдавна и Борисов, и Гешев да си подадат оставката. Няма друг изход от тази ситуация. Тези протести отварят пътя към бъдещето на България“, заяви Радев.

Президентът каза още, че е готов със служебно правителство, ако се стигне до оставка на кабинета.

„Служебното правителство е ясен конституционен инструмент. Дали съм готов – да, готов съм. Моята професия ме е научила да бъда готов“, заяви Радев.