Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е нашето единство, заяви президентът Румен Радев пред специалния ни пратеник Габриеала Наплатанова при пристигането си за днешната среща на върха в Брюксел.

Той поясни, че говори за единство не само в общата политическа воля за развитие на адекватни отбранителни способности и постигане на съвместимост за водене на съвместни операции, но и в развитието на отбранителните индустрии и водещите технологии.

Снимка: Президентство

Държавният глава отбеляза, че планът на НАТО за развитие до 2030 г. залага високи цели.

„Предстои да обсъдим адаптацията във все по-предизвикателната среда за сигурност, стратегическите приоритети на алианса и начините за тяхното постигане, посочи президентът.

Той припомни, че на срещата на върха на НАТО през 2019 г. е поставил въпроса за растящото разделение между страни производители, които развиват икономиките и социалните си системи чрез производство на високотехнологични отбранителни продукти и изнасят, и на страни-клиенти, които, купувайки тези продукти, инвестират в икономическите системи на развитите държави и по този начин изостават още повече в своето социално и икономическо развитие.

"Посочих пътища за преодоляване на този технологически разрив между страните от НАТО чрез засилване на индустриалното сътрудничество и обмен на технологии при всяка по-крупна военна сделка. Със задоволство мога да споделя, че в плана "НАТО 2030" вече виждаме начални проекти, които да водят в тази посока", изтъкна президентът.

Снимка: Президентство

"Изключително удовлетворен съм, защото проектите, които ще обсъдим днес, са залог за запазване на технологичното предимство на алианса и са от огромно значение за развитието на отбранителната индустрия на България, на нашия научен потенциал, на частната инициатива и на старт-ъп екосистемите", добави държавният глава.

НАТО ще разгледа и въпроса за инвестициите – за последните 7 години съюзниците са увеличили военните си бюджети с 260 млрд. долара. Целта е всеки от съюзниците да отделя по 2% от БВП за отбрана.

Американският президент Джо Байдън препотвърди силата на трансатлантическата връзка, която е с особено значение след предишните остри изказвания на президента Тръмп.

„Срещаме се в решително време – отваряме нова глава и ще обсъждаме важни въпроси, свързани с Русия преди вашата среща с Путин“, обяви генералният секретар на НАТО.