В Талин президентът Румен Радев поиска по-голяма научна и образователна свързаност между държавите от Балтика, Адриатика и Черноморския регион. Следващата година България поема от Естония председателството на инициативата "Три морета".

Инициативата "Три морета" обединява 12 държави от региона на Балтийско, Черно и Адриатическо море. Това е една трета от територията на ЕС, която е била на изток от Желязната завеса и трябва да догонва икономически Западна Европа. Инициативата трябва да направи тази група държави по-сигурни, с по-голяма дигитална, транспортна и енергийна свързаност.

Президентът на България, като следващ домакин, иска да надгради формата и да предложи нови приоритети, като образователната и научната свързаност между нациите. Според него трябва да се гледа 30 години напред и да се инвестира в потенциала на младите хора.  

„Не можем да мислим само в перспектива на полагане на тръби и на асфалт – това не е само бъдещето, да, инфраструктурата е важна, но, ако искаме икономика на бъдещето, трябва да вложим в научна и образователна свързаност. Голямата цел е постигане на висок, устойчив икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни“, заяви президентът Румен Радев. 

България предлага инициативата да се разрасне географски с Гърция и Кипър, за да не бъдем в периферията на транспортните и енергийни трасета. 

"Регионът е сред най-динамично развиващите се в Европа, но страда от липса на инвестиции“, каза Керсти Калюлайд, президент на Естония.

Според президента Радев така по-бързо могат да се реализират българските инфраструктурни проекти - тунелът под Петрохан, магистрала „Черно море“, магистралата „Виа Карпатия“, която минава от Литва и ще стигне през Видин до гръцката граница, както и да се постигне енергийна диверсификация на най-добри цени.

Инициативата Три морета се подкрепя от Съединените щати особено в енергийни проекти. Те ще инвестират 1 млрд. долара, ако всички страни се включат към общия инвестиционен фонд. За България приносът е 20 млн. евро.

Пандемията беляза и този форум. Заради коронавируса само българският и полският президенти пристигнаха в Талин, останалите държавни глави се включиха виртуално чрез конферентна връзка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!