Единственият път към обновлението на обществото са изборите, а дали то ще се случи зависи от това дали ще бъдат организирани добре и хората ще имат доверие в процеса на вота, заяви съпредседателят на „Демократична България“ по време на консултациите на неговата политическа сила с президента Румен Радев.

Гласуването по пощата беше най-адекватната мярка в епидемиологичната обстановка, след като българската държава не може да влезе в XXI век, поне да използва един способ от XIX, заяви Христов.

Има голяма вероятност машинното гласуване вместо да върне доверието на гражданите в изборния процес, да предизвика още повече подозрения, затова обществената поръчка за устройствата трябва да бъде абсолютно прозрачна и да не се засекретяват техните параметри, смятат от „Демократична България“.

Независими експерти и организации трябва да имат достъп и да направят одит на софтуера и хардуера на машините, искат от политическата сила.

„Контролната разписка от машините категорично трябва да има не само баркод, а изписана партия, за която си гласувал. Така всеки може да провери за какво е гласувал“. Това предложение във връзка с предстоящото машинно гласуване отправи президентът Румен Радев.

По неговите думи "щом на контролните разписки има изписана политическа сила, те могат в края на изборния ден да се преброят, пресметнат и съпоставят с електронната памет на самата машина, смята президентът, според когото така ще има най-надежден контрол върху евентуални опити за манипулация на вота".

"Демократична България" и държавният глава бяха единодушни, че броенето на бюлетините трябва да бъде заснето и излъчено онлайн, като президентът Радев дори предложи всеки гражданин да има възможност да заснеме изборния процес в дадена секция, без да нарушава Конституцията.

Като предизвикателство при тази изборна кампания в пандемията от "Демократична България" посочиха и събирането на необходимите подписи, което изисква "много човешки контакт" и предложиха то да става в електронен. 

От политическата сила поискаха и увеличаване на ефирното време за предизборната кампания в обществените медии БНТ и БНР.

Изискали сме здравния протокол за провеждане на изборите да бъде предоставен възможно най-рано, но още нямаме достъп до него и не знаем дали е готов, каза президентът Румен Радев. 

От "Демократична България" отбелязаха, че този документ е изключително важен за опазването на здравето на всички участници в изборния процес и трябва да включва също така наблюдателите и застъпниците в изборните секции.

„Редно е държавата да осигури на всички членове на СИК, особено на тези в мобилните, ако има такива, необходимите лични предпазни средства. Да има специално разписан протокол какъв тип маски, на колко време да се сменят и т.н. Средствата изобщо не са големи, ако държавата застане и гарантира на всеки български гражданин, който отива да гласува, някакъв пакет лични предпазни средства – маски, ръкавици, дезинфектант и т.н. Това ще покаже, че държавата мисли за своите граждани и за тяхната сигурност, както и отговорно отношение към изборния процес“, отбеляза Радев, обсъждайки мерките в деня на вота.

От своя страна Христо Иванов посочи, че в започната от „Демократична България“ кампания „Ти броиш“ вече са регистрирани 6 хил. застъпници, с което от партията искат да следят за честното отчитане на резултатите от гласуването.