„Върху вас ще се изсипят последствията от десетилетия на застой, компрометираната още от началото ваксинация. Аз очаквам от вас освен укрепването на държавността и организирането на честни избори, поредните”.

Това каза президентът Румен Радев, преди да представи новия състав на служебния кабинет. Той се различава от предходния само с три имена.

Както беше предварително анонсирано, Кирил Петков и Асен Василев не са част от новото правителство. Валери Белчев ще е министър на финансите, а Даниела Везиева става министър на икономиката. Смяна има и в министерството на транспорта. Постът поема Христо Алексиев. Досега министър беше Георги Тодоров.

„Можем да погледнем с удовлетворение през месеците, през които носихме отговорност. Правителството разкри тежкото наследство, осветли и пресече множество корупционни схеми, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишното управление, усъвършенства се Планът за възстановяване и устойчивост, организира присъственото обучение в училище”, отчете държавният глава.

По думите му този успешен пример е капитал за политическото бъдеще на родината.

„Позволете ми най-напред да благодаря на президента за доверието и оценката на свършеното до момента от служебния кабинет. Доверие, което от името на новоназначения служебен кабинет, обещавам да бъде оправдано по най-добрия начин”, каза Стефан Янев, който отново ще е служебен премиер.

Той потвърди думите на президента, че една от основните задачи на новия кабинет ще е провеждането на честни избори.

„Тук е моментът да подчертаем, че изборите са фундамент на демокрацията и аз се надявам българските избиратели да бъдат достатъчно мотивирани да участват в предстоящите избори, така че да имаме градивна и ефективна конфигурация на политическото председателство в бъдещия парламент. Държавата не може да си позволи да функционира в перманентна политическа криза. Нуждаем се от правителство, подкрепено от стабилно парламентарно представителство, което да прави промени и да предлага смислени политически идеи и визии, които, разбира се, да бъдат подкрепени с необходимите законодателни инициативи. Защото българските граждани заслужават това, защото България се нуждае от устойчива перспектива”, подчерта Янев.

Първото заседание на новия служебен кабинет ще се проведе днес от 11 ч.