„С вота си за вас българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт“.

Това каза президентът Румен Радев на представителите на „Демократична България“ в рамките на консултациите за съставяне на правителство.

„Пред вас стои отговорността да поемете ангажимент към последователно отстояваните от вас цели и приоритети за върховенство на правото и модернизация на страната. Да покажете, че те могат и трябва да бъдат цели и приоритети за едно бъдещо управление“, заяви още държавният глава.

„Надявам се, че този път ще имаме успех заедно да излъчим едно управление. Колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, то е една идея по-лесен, защото всички са наясно, че няма къде да се ходи. Въпросът е как ще съумеем след това то да функционира“, каза от своя страна Христо Иванов.

Снимка: Ладислав Цветков

„Това управление осигурява на страната не просто редовно правителство, но и изключително важната възможност да започнем промяната. Промяната не трябва да се гледа като смяна на един с друг, а на дълбока трансформация на това как се упражнява властта и как изглеждат институциите. От тази гледна точка е много важно, че мнозинството ще може да функционира самостоятелно без ДПС и ГЕРБ“, каза още Иванов.

„Тази карантина, в която трябва да бъде поставено управлението на страната от носителите на корупционния вирус, е важна предпоставка за започване на решаване на този проблем“, допълни той.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му рестартът на прокуратурата и ВСС няма да е проста задача и ще изисква по-големи мнозинства, което ще бъде по-сложното.

"Ще работим за това да има конституционна промяна, а не просто излъчване на нов състав на ВСС", заяви Христо Иванов.

От своя страна Атанас Атанасов не се съгласи с някои от назначения в сектор „Сигурност”, извършени по време на двете служебни правителства, визирайки главния секретар на МВР.

"Секторът за сигурност трябва да има много добра координация между парламент, изпълнителна власт и сектор за сигурност като цяло", каза Атанасов и заяви, че прокуратурата трябва задължително да бъде извадена от кръга на органите.