"Знаете, че на 2 октомври ще ни предстои да проведем извънредни парламентарни избори. Основна задача пред служебното правителство е тяхната организация и провеждане. От огромно значение за всички нас са тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни решения". 

Това заяви президентът Румен Радев преди срещата му с председателя на Централната избирателна комисия, служебните министри на вътрешните работи, транспорта и външните работи. 

"Важно е също така това мнозинство да се ползва с висока легитимност, а тя идва от висока избирателна активност. Високата избирателна активност изисква както активна кампания и ангажираност на партиите, и на кандидатите за народни представители с ясни програми и послания за привличане на избиратели, така и отговорна работа на изборната администрация и държавата, даващи увереност в честността, прозрачността и достъпността на изборния процес", обясни държавният глава. 

Според държавния глава има нужда от повишаване на доверието в машинния вот.

"Машинното гласуване доказа своята ефективност за драстично намаляване на недействителния вот както и броят на сгрешените, и манипулирани протоколи допринесе за намаляване на купения вот", каза Радев.

Той добави, че е необходима активна информационна кампания за машинното гласуване.

ЦИК: Проблем е съхранението на машините за гласуване

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова отчете като проблем съхранението на машините за гласуване както тук така и в чужбина с приемането на избирателните протоколи. Дългото чакане на членовете на избирателни комисии също се оказва проблем, смята Нейкова.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че ще използват всички добри практики за обезпечаване на законосъобразното протичане на изборния процес. Стремеж е да се спрат новите практики за изкривяване на вота на избирателите и да се представят пред закона виновните за тях, каза той.

МВР е създало план за действие, задачите са разпределени, каза Демерджиев.