Газовата връзка между Гърция и България дава стратегическо измерение на нашето сътрудничество с Азербайджан и променя решително енергийната карта на Европа.

Това заяви българският президентът Румен Радев на съвместен брифинг с президента на Азербайджан Илхам Алиев, който е на двудневно посещение в София.

Двамата са обсъждали българските големи промишлени потребители на газ да получават синьо гориво директно от Азербайджан в замяна на сътрудничество с близки до техния профил азерски компании.

Постъпило е и предложение от междусистемните газови оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия да транзитират допълнителните количества газ, за които Азербайджан се договори с Европейската комисия по-рано тази година.

На 1 октомври президентът Илхам Алиев ще участва в церемонията по въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция - България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

За откриването на вързаката в пристигат София председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и премиерът на Румъния Николае Чука.