„Духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка, единството, силата и самочувствието на българската нация“, заяви президентът Румен Радев в приветствието си по случай Деня на народните будители.

„Повече от век 1 ноември ни припомня светлия пример на най-достойните представители на нашия народ“, добави той.

„Възрожденци, просветители, книжовници и артисти, вградили своя дух в бъднините на България. Личности, които с думи, знание, талант и пример будят сърцата и душите на българите“, добави държавният глава.

Беше издигнат националният флаг пред сградата на президентската институция по случай празника.

Голямата кауза, същността на будителството – тази изцяло българска духовна категория, остава неизменна – това са младите, бъдещите поколения на България. Днес децата ни гледат към бъдещето през технологиите, които обещават да ги направят много по-продуктивни и по-успешни, от всякога“, посочи президентът.

По думите му именно будителството ни връща към нашите корени.

„Още през 1922 г. министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски обосновава необходимостта от Ден на народните будители с думите: „Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж. Само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното“, каза Радев.

„Затова днес, утре и винаги ще имаме нуждата от нашите учители и просветители, от мъдростта на духовните и морални стожери на България, за да не забравяме кои сме, за да помним най-важния урок, а именно мъдростта и силата на будителството, които да ни водят през ветровете и изпитанията на времето“, заключи президентът.

Президентът призова днес да изразим вечната ни благодарност към примера и делото на духовните будители на България от миналото и на днешните будители, към тези, които ни носят познанието и надеждата, към непримиримите.

По повод празника в церемонията участваха и деца от детска градина „Бърборино“, като изпяха песен и рецитираха стихотворение.

А празнично шествие премина през центъра на Пловдив, заедно с духовия оркестър на специалните сили на Българската армия.

Ученици и учители от над 70 училища от града, културни дейци и работещите в читалищата почетоха паметта на писатели, поети и революционери.