Управляващата партия да се съобрази с протестите, поиска държавният глава. 

Румен Радев отново призова народните избраници да се саморазпуснат. 

Президентът апелира към депутатите да не гласуват за експертен кабинет в рамките на това народно събрание.

"Народните представители по Конституция изразяват волята на народа, а волята на народа е ясна - незабавни оставки, служебно правителство, честни избори и ново доверие. Излезте на улицата и ще видите, има и социологически проучвания", заяви държавният глава при откриването на учебната година във Военна академия „Г. С. Раковски“.

Снимка: btvnovinite.bg

"Най-важното е депутатите в никакъв случай да не гласуват за експертен кабинет, който ще бъде марионетка на сегашния режим. Защото хората протестират, за да се сложи край на режима на Борисов. Експертен кабинет ще бъде измама към очакванията на българите. Това означава отново Борисов да организира изборите", заяви президентът.

„За първи път нашите сънародници  в чужбина са изключително консолидирани във всички големи градове в Западна Европа и САЩ. Това е изключително показателно. Именно тези нестихващи протести са истинският обществен вот на недоверие към правителството“, смята Радев.

„Не може проваленото управление на Борисов да води конституционни дебати, да продължава да управлява и да определя бъдещето на страната. Цинично е това управление, което погази конституция, да има амбицията да дарява на българските граждани нова Конституция“, коментира президентът за предложените от ГЕРБ промени в основния закон. Държавният глава допълни, че докато не види подадени оставки "няма изобщо да се увлича в този дебат" за нова Конституция.

Снимка: btvnovinite.bg

Президентът обяви, че когато оставката на правителството е факт, тогава ще предложи своя вариант за конституционни промени. Държавният глава определи като агония инициативите, свързани с обсъждане на нова конституция.

„Това управление приключи морално и е важно час по-скоро  да приключи и формално. Всичко друго е агония и пилеене на историческо време и събужда още повече гнева на хората“, смята Радев, според когото оставката на кабинета е неизбежна.