"Крайно време е г-н Борисов да спре да използва своята партия като щит, а да защити честта ѝ, като се кандидатира за президент. След всички изговорени приказки и предизвикателства това е логичният изход".

Това заяви президентът Румен Радев след откриването на академичната година в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

Президентът поздрави служебното правителство, че е "започнало да въвежда ред в хаоса" в енергетиката,  насаден от предишните управляващи и да обезврежда заложените от тях мини.

"Трябва да се унищожат една по една олигархичните зависимости в енергийната ни система. Трета поредна седмица цените на тока в България са едни от най-ниските в Европа", добави той.

Румен Радев потвърди, че Кристалина Георгиева е поискала работна среща в президентството в началото на септември, на която е споделила какви са световните тенденции в икономиката, развитието на инфлацията и какви могат да бъдат евентуално последствията за България.

"Не се меся в работата на нито един министър. Очаквам МВР и службите да продължат да работят решително и да защитят честта на предстоящите избори. Грозното явление на купен вот няма място в демократична държава и е странно, че някои партии упорито се асоциират с него", каза още държавният глава по повод обвиненията в репресии, отправени му от ГЕРБ и ДПС.

По повод цените на тока президентът обяви, че трета седмица цените ни са най-ниски в Европа и поздрави служебното правителство, че се справя със заложените мини от предишното управление.

Тази вечер се очаква Инициативен комитет официално да издигне Румен Радев и Илияна Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент на изборите на 14 ноември.