Всеки, който работи срещу интересите на България, трябва да носи своите последствия, но трябва да става в съответствие с установените процедури и при наличие на доказателства. Изгонването наведнъж на 70 дипломатически служители е безпрецедентен акт и отговорност за него носят правителството и лидерите в коалицията.

Това заяви президентът Румен Радев.

"Това решение увеличава риска за България за нашата енергетика, икономика, за гражданите. Връщането на доверието в политическата класа изисква да има прозрачност по отношение на финансирането на български политици отвън, но не по-малко важно е анализатори и публични говорители, които формират общественото мнение да обявяват дали и те не получават финансиране отвън", добави той.

Радев заяви, че няма смисъл да се обсъжда парламентарно мнозинство и неговите политики преди да сме наясно дали ще бъде формирано.

"Нека изчакаме до петък, за да видим дали най-голямата парламентарна група ще успее да изпълни връчения мандат. Движим се по Конституция. Всеки, който работи за парламентарно мнозинство трябва да се стреми да го формира по такъв начин, че да не нарушава установени парламентарни принципи, традиции, морални норми. То да бъде формирано така, че да има дългосрочна устойчивост", добави той.

Президентът каза още, че иначе ни чака цикъл от следващи избори.

Вижте повече във видеото.