Синдикатите предлагат и през 2013 година първите 3 дни от болничния да се плащат от работодателя вместо от държавата. Тази антикризисната мярка беше въведена преди две години и досега е спестила около 100 милиона лева на НОИ.

От 2010 година работодателят плаща три дни от болничния на своя работник, а НОИ поема щафетата от 4-тия ден нататък. Само за 2010 година промяната е спестила на НОИ около 47 милиона лева. За 2011 година - малко над 30 милиона. Тенденцията се обръща през тази година, ако съдим по данните за първите 6 месеца, през които НОИ е в преразход с малко над 15 милиона.

Тази антикризисната мярка трябваше да приключи още миналата година, но беше удължена. Дебатите сега са дали да остане в сила и през 2013 година.

От НОИ обаче отчетат, че откакто работодателят плаща първите три дни, броят на болничните намалява. За цялата 2009 година например НОИ е изплатил малко над 2,5 милиона болнични листове, докато през 2011 броят им е с 400 000 по-малко.

Масовите тридневни болнични също намаляват сериозно. През 2009 година са били малко над 460 000, а през миналата - със 60 000 по-малко. Българинът вече излиза средно по 5 дни в болничен, а не както преди по 7.

Според синдикатите тези данни показват, че злоупотребите с болнични намаляват, тъй като работодателите оказват по-строг контрол. Затова предлагат мярката да продължи да действа и догодина.

"Сега е по-добре планирана работната сила в предприятията, знаейки, че не мога във всеки един момент да си взема болничен, защото например си се напил снощи", коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

До края на тази година се очаква мярката да спести на НОИ около 100 милиона лева, което стопява сериозно дефицита на фонда, от който се плащат болнични и майчинство.

Бизнесът обаче е категорично против още една година да се товари с плащането на трите дни.

За сравнение, в Дания работодателят плаща първите 21 дни от болничния, в Словения - първите 30 дни, а в Италия - 180 дни.