Работодателите призоваха фирмите да свалят цените. Причината - по високите компенсации за електроенергия, които гласуваха народните представители.

По данни на работодателските организации, от помощта за ток за небитовите потребители ще се възползват около 669 хиляди предприятия. Компенсации, освен за производствата, ще има и за стопанското потребление. В момента небитовите потребители на електроенергия се компенсират за разходите над 250 лева за мегаватчас, а от Нова година прагът ще е 200 лева.

Заради скъпия ток през тази и миналата година едно от предприятията за индустриална електроника се е наложило да увеличи цената на крайните продукти.

„Нашата продукция основно е за износ, там пазарът е доста наситен и конкуренцията е голяма, и за нас всеки цент увеличение на цената  води до загуба на пазара“, заяви Сергей Шардин, управител на предприятие за индустриална електроника.

Затова монтират фотоволтаична централа на покрива, която да покрие около 60% от нуждите за електроенергия. По разчети на фирмата обаче, това няма намали цените на продуктите.

„Не очаквам нашите разходи да намалеят, тъй като за последния месец компенсацията е горе-долу толкова на един мегават“, допълни Румен Панчев, финансов директор на предприятието за електроника.

Суровините за производството, които купуват също са нараснали 3 пъти. Работодателите се обърнаха към фирмите - да успокоят цените и при възможност да ги върнат назад.

„Призоваваме за етичен бизнес и нашите членове да ограничат печалбите там, където е възможно без минават на загуба, за да положим усилия и да дадем нашия принос за стопиране на инфлацията и приемане на България в Еврозоната“, каза Васил Велев, председател на УС на АИКБ.

Бизнесът напомни, че с решението на парламента се създава прогнозируемост и стабилност и се надява мерки да бъдат взети и за доставките и цената на природния газ.