Бизнесът засега не среща разбиране от властта за мерките и компенсациите заради високите цени на тока. Това стана ясно след днешната среща в министерството на енергетиката.

Работодателските организации излизат на протест следващата седмица.

Бизнесът настоява за удължаване на компенсациите в адекватни размери, за да оцелеят компаниите. Енергийният министър заявил на срещата днес, че в енергетиката няма достатъчен финансов ресурс, за да се обезпечат исканите компенсации за тока.

Самият министър запази мълчание. Александър Николов обаче е поел ангажимент да представи претенциите на работодателите и пред кабинета.

Основният ресурс, който ползва в производството пекарна в Стара Загора е токът. Сметките всеки месец растат. Последната стига 2400 лева, получената компенсация е около 400 лева.

„Реорганизирахме си цялото производство, като сутрин тези 3 жени идват много рано да хванем ниската борсова цена, нещата са пагубни за бизнеса“, казва Еньо Енев – собственик на пекарната.

Според работодателските трябва има трайно решение на проблема. Вместо това, според тях властта предлага временни решения.

„Мимолетни, но несъществени, само за отвличане на вниманието според мен. Не говорим за 5 лева, 10 лева. Идеята беше да се намери трайно решение“, посочва Красимир Дачев от БТПП.

„Ние няма да бъдем конкурентноспособни на никого, цената в България трябва да е близка до тази на нашите конкуренти за да можем да оцелеем“, смята и Добри Митрев от БСК.

Синдикатите, които присъстваха на срещата и подкрепят бизнеса обявиха, че се водят „разхвърляни разговори без резултат“.

Без помощ от държавата бизнесът е на командно дишане, категоричен е собственикът на пекарната в Стара Загора.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!