Протестът на работниците от запечатаните фабрики за алкохол край Карнобат се пренесе пред общината в града. По-рано през деня служителите от фабриките, свързани с арестувания бизнесмен Миню Стайков, блокираха железопътната линия за София. Те се опасяват, че ще загубят прехраната си.

Снимка: Лора Стаматис

Жп линията беше блокирана с празен автобус, който по-късно беше изтеглен от релсите и движението на влаковете, които изчакваха, беше пуснато.

Десетки пътници обаче останаха блокирани на гарата в Стралджа, а от БДЖ бяха в готовност да ги извозят с автобуси.

Затворени са три фабрики за производство и бутилиране на алкохол – две в село Церковски и една в съседното село Венец. В тях по изчисления на компанията, заедно със заетите по кампанията за прибиране на гроздето, работят между 2000 и 3000 души.

Снимка: Лора Стаматис

Проверките започнаха преди повече от 2 седмици, когато при акция на спецпрокуратурата беше арестуван Миню Стайков заедно с още 10 души. Тогава във всички обекти, свързани с бизнесмена, влязоха данъчни, а в тези три фабрики, които на практика представляват и данъчни складове заради акцизните стоки – и митничари.

Според Агенция „Митници” са открити сериозни нарушения и за да бъде проверена документацията, се налага фабриките да бъдат запечатани, първоначално за срок от 48 часа.