Работна група от земеделското министерство ще прави анализ на действащата досега наредба за млечните продукти и ще предложи поправки, които да гарантират качеството и безопасността на храните и защитата на потребителите.

Министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков информира, че вече е проведена среща с експерти от дирекциите „Животновъдство”, „Здравеопазване на животните и безопасност на храните” към министерството, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) с преработвателите и представители на фирма „Млечни продукти Тракия” ЕООД, които са вносители на жалбата срещу наредвата.

Тя задължаваше млекопреработвателните предприятия да изберат какво да произвеждат - или само млечни или само имитиращи продукти, но беше отменена от Върховния административен съд (ВАС).

„Продуктите, в които има немлечни мазнини, вече могат да се казват сирене, мляко, кашкавал", обясни вчера пред bTV д-р Райна Иванова от БАБХ. Има обаче изискване, че трябва да бъде опоменато на етикета дали в конкретния продукт са вложени немлечни мазнини.