Специалистите в регионалните библиотеките протестираха срещу малкия размер на средствата, предвидени за тяхното развитие в държавния бюджет за тази година.

От синдикат "Подкрепа" настояват бюджетът да бъде увеличен с 40%. Затова и служителите на Столичната библиотека излязоха на протест пред сградата.

Снимка: Николета Хаджийска

Вече 30 години Здравка Шейретова отговаря за повече от 10 000 книги в няколко филиала в София.

Казва, че библиотеките вече не са места за размяна на книги, а дигитални центрове с нови услуги, за които обаче са нужни опитни и млади специалисти.

"Нито един IT специалист няма да дойде да работи за 1000 лв., да не говорим за тези с магистърска степен, защитили дисертация с докторска степен, като средната заплата е 800 - 900 лв.", заяви Здравка Шейретова, завеждащ филиал столична библиотека в Студентски град.

Исканията на синдикатите преди очакваната актуализация на бюджета са подпомагане на повече библиотеки с поне 40% повече пари за бюджета им – искат 10  милиона лв., включително за възнаграждения.

От "Подкрепа" припомнят за подписаното в края на 2020 г. допълнително споразумение към браншовия колективен трудов договор на библиотеките и твърдят, че условията в него за минимални начални основни заплати не се изпълняват.

"Неглижирането на библиотеките е в основата на този протест", каза Юлия Цинзова, директор на Столичната библиотека.

В отговор от културното министерство припомниха, че бюджетите на регионалните институти се определят от общините и че въпреки това, ведомството отделя пари, които тази година са чувствително увеличени.
Протестите продължават.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!