Най-бедният район в Европа - Видин, в очакване на чужди инвеститори след пускането на Дунав мост 2. Работата по съоръжението е на финалната права.

Според първоначалния план мостът ще бъде официално открит в деня на Европа - 9 май. Има и вариант лентата да бъде прерязана още през април или дори в края на март. Предсрочното пускане на Дунав мост обаче зависи изцяло от времето.

Инфраструктурата около моста вече е напълно изградена и с акт 15. Завършен е и монтажът на защитните елементи при три от общо четирите стълба на моста в плавателния участък на реката. Остава да бъдат довършени подходите към съоръжението, както и отводнителната му система. Укрепването на румънския бряг също предстои.

„Имаше много предизвикателства по време на строежа. Не мога да посоча само едно. Мисля, че мостът се вписва идеално с околността. Приятна гледка е. А и не възпрепятства по никакъв начин естественото течение на реката”, казва Андрю Тейлър - инженер по строителния надзор. 

С пускането в експлоатация на моста, във Видин се надяват бързо да излязат от класацията на най-бедните региони в Европа. В общината вече очакват румънски инвеститори.

„Данъчните условия са доста по-добри у нас, отколкото в Румъния, с което очакваме да привлечем доста румънски бизнесмени, тъй като разстоянието до Калафат е не повече от 10 минути с новия мост. Надеждите са големи и се надяваме и, че промените ще бъдат големи с откриването на моста”, смята Добромир Дилов зам.-кмет на Видин.

Намерение да инвестират в града имали и британски компании. По всяка вероятност, след откриването му, съоръжението няма да се казва Дунав мост 2. Вече има и предложение мостът да бъде кръстен Бонония, каквото е римското име на видинската крепост.