Апелативният съд в Пловдив освободи под гаранция от 1000 лв. Димитър Тонкев, който беше арестуван преди десет дни по обвинение в разпространение на наркотици.

Той беше арестуван преди 10 дни при специализирана акция на полицията, при която обаче у него не бяха открити наркотични вещества въпреки 4-часовото претърсване на къщата, в която живее. 

Според обвинението Димитър Тонкев е продал над 70 пъти амфетамини и марихуана на девойка от град Септември за периода от пролетта на 2016 г. до август 2017 г.

Реално откритите наркотични вещества по делото са били у трето лице, което твърди, че ги е купило от Тонкев. Според защитата те са на стойност под 12 лв, предаде кореспондентът на bTV в региона.

Димитър Тонкев е син на ресторантьора Наско Тонкев, който беше убит при празненство в заведението си. При инцидента, обстоятелствата около който остават оставят неизяснени, беше стреляно с пистолета на бившия председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков.

Влайков е под домашен арест и е обвинен за това, че не е взел необходимите мерки за сигурност при боравене с оръжие и от това е последвала смъртта на един човек. След случилото се той подаде оставка от общинския съвет и беше изключен – за пореден път, от партия ГЕРБ.  

След убийството на баща му Димитър Тонкев и други негови близки поискаха справедливост при разследването на случая и разкриха, че хората във Виноградец се страхуват от Влайков, срещу когото е имало и други сигнали за агресивно поведение през годините. Те обаче не са довели до нищо, тъй като общинският съветник се ползвал от „чадър” в съдебната система.

Димитър Тонкев беше арестуван 20-ина дни след убийството на баща му във Виноградец и според близките му неговото задържане е репресивна мярка, която сега се задейства заради отказа на семейството му да не замесва името на Влайков в убийството.

Тази теза беше повторена и от адвокатът на Тонкев в съдебната зала. По думите му арестът на младежа е репресивна мярка заради Лазар Влайков, а единият от съдебните заседатели в Пазарджик е участвал и в двете дела (срещу Тонкев и срещу Влайков),  като в единия случай е пуснал Влайков под домашен арест, а във втория – за минимално количество марихуана – е наложил „задържане под стража“ на Димитър Тонкев.