Пуснаха отново обществената поръчка за изграждането на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“.

Поръчката е на стойност 250 хил. лева и е с три обособени позиции. Парите идват от Европа.

Това е втората тръжна процедура за „Железница“. Предишният търг се провали, след като стана ясно, че липсва папката с техническото предложение на един от кандидатите. Мистериозно изчезналите документи са на „Главболгарстрой“.

Папките с предложенията са се съхранявали в строго пазена стая в Пътната агенция, до която достъп са имали само членовете на комисията по обществената поръчка и външният експерт Стефан Гайтанджиев. Именно Гайтанджиев беше привлечен като обвиняем по случая. В неговото жилище бяха открити документи на един от кандидатите за строителството на тунела. В деня на ареста си Гайтанжиев е смятал да върне изчезналата папка в агенцията, но не е успял, твърдят източници на bTV от разследването.

Външният експерт не знаел, че достъпът му до сградата на АПИ е ограничен. Затова оставил книжата при охраната в куфар. Тогава служител на Агенцията взел папката и я изнесъл отново. Така тя изчезва от там за втори път.

До момента липсващата папка не е намерена. В хода на разследването стана ясно, че и видеонаблюдението не е работило в стаята, където са се съхранявали документите.

Срокът за подаване на оферти е до 19 октомври. След като бъде построен, „Железница“ ще е най-дългият и скъп тунел в страната.