Постепенно се възстановява движението на тежкотоварни автомобили в страната.

Камионите бяха пуснати в участъка на автомагистрала „Тракия”, в който то е позволено и за леките коли – до пътен възел Зимница. След него – до Бургас, то остава забранено за всички превозни средства.

Камионите на "Хемус"
Снимка: bTV

Движението на тежкотоварни МПС беше разрешено и по части от АМ „Хемус“ – то се осъществява контролирано и поетапно в двете посоки от и за Видин.

Ето и кадри, изпратени ни от потребител в „Аз, репортерът”:

Магистралите „Струма” , „Марица”, „Люлин” и „Черно море” са отворени за всички превозни средства.

„Сложна е ситуацията, имаме 20 часа обилен снеговалеж, а сега – и ниски температури, много сериозни навявания и почти нулева видимост на места”, коментира регионалният министър в оставка Лиляна Павлова.

„Въпреки това, след като положението е Северозападна България се поуспокои, започнахме да пропускаме поетапно тежкотоварни превозни средства. Имаше леко напрежение с превозвачите, които стояха на гара Яна, но те вече са освободени за движение, поетапно – на групи по пет камиона”, добави тя.

Що се отнася до транзитния трафик, ГКПП „Лесово” ще бъде затворен до пълното отпадане на забраната за движение на тежкотоварни автомобили, тъй като вече има много събрали се камиони, които няма къде да бъдат паркирани.

Затворени са и граничните ни пунктове с Македония – по искане на Скопие, като трафикът се пренасочва по алтернативни маршрути  в Гърция, Сърбия и Румъния.

Остава пълната забрана за движение в източната част на област Русе, както и в областите Шумен, Търговище, Варна, Бургас и Силистра.

Забраната за движение на всички автомобили там ще остане вероятно през цялата нощ.