Специализираната прокуратура измени мярката за неотклонение на Евгения Банева в „Подписка“ поради сериозни здравословни причини.

Тя е обвинена за участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления, пране на пари, държане на боеприпаси и присвоявания, припомнят от държавното обвинение.

В Специализираната прокуратура е предоставено заключение от съдебно-медицинска експертиза, изготвена в „Пирогов“, в което се сочи, че  здравословното състояние на Евгения Банева не е съвместимо с условията в следствения арест и се налага провеждане на спешно оперативно лечение. 

По делото е приложено и писмено становище на болницата при Софийския затвор, че обвиняемата не може да получи адекватни медицински грижи в болничното заведение. 

След като се запознаха с експертното заключение, и основавайки се на Европейска конвенция за правата на човека и основните свободи, наблюдаяващите прокурори  измениха определената тежка мярка за неотклонение на Банева с по-лека – „подписка“. 

С това се предоставя възможност за безпрепятствено адекватно лечение на обвиняемата.

На Евгения Банева е наложена забрана да напуска страната. На органите на МВР е възложено да следи изпълнението на мярката за неотклонение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!