Първите метровлакове по третия лъч на метрото ще бъдат пуснати през февруари 2020 година, съобщи БНР.

Първоначално от „Красно село” до „Патриарх Евтимий” строителството трябваше да приключи септември, но се отлага за октомври. Причината са проблеми с подпочвените води, уточниха от СО.

Пускането на влаковете ще е от февруари поради времетраенето на тестовете им, каза за Националното радио директорът на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев.

„Това е ново поколение системи за управление. Досега ние за три месеца правихме тестовете на предишните участъци. Минималният срок, по искане на „Сименс”, беше осем месеца, но те се съгласиха да го намалим на шест месеца. И в момента работим в този шестмесечен срок. В участъка бул. „България” – „Красно село” вече са започнали тестовете, предстои в края на този месец да започнат и от бул. „България” до ул. „Граф Игнатиев”, обясни директорът на „Метропилотен”.

Инж. Братоев каза, че провежданите тестове в участъка бул. „България” до „Красно село” са в напреднала фаза и се очаква да приключат в края на месец октомври. Въпреки това метрото в този участък ще бъде пуснато заедно с останалата част от третия метродиаметър. 

От Столичната община уточниха, че ще опитат да пуснат третия метролъч преди крайния срок – февруари 2020 г.