Обстановката в планините е усложнена. Има много сняг, придружен със силен вятър. На подветрените склонове са се образували снегонавявания. При навлизане в тях може да се предизвика лавина с големи мащаби. Това каза за БТА дежурният в Централния денонощен пост на Планинската спасителна служба към БЧК Тервел Тотев.

В планините днес има променлива облачност. Температурите са много ниски. Сутринта са били между минус 15 и минус 10 градуса. Очакваме вятърът да се усили, което ще предизвика усещане за още по-ниски температури, обясни Тотев.

От ПСС препоръчват туристите да ползват зимната маркировка при движение в планината, да избягват лавиноопасни долини и да карат ски само в границите на съответния курорт, и то по обработените писти.

Вчера на Витоша е имало два случая на закъсали туристи, единият - със сериозно измръзване на ръцете. Хората трябва да са подготвени, че температурите в планината са много ниски, и не бива да предприемат преходи, които са свръх възможностите им - на тях и на екипировката им, предупреди Тотев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!