Психично болните в България са изолирани в лечебни заведения и са дискриминирани от обществото. За това алармира доклад на Сметната палата за състоянието на психиатричните грижи у нас.

В документа се посочва, че на 10 хиляди души се пада по един психиатър, което е крайно недостатъчно. Близо 15 процента от българите, или всеки шести, е с психично разстройство.


Обществото ни продължава да е враждебно настроено към психично болните. След като напуснат лечебното заведение те попадат в среда, която не ги подпомага, включително и най-близките им хора.

Стъклен амбалаж, ножчета за бръснене, колани и връзки - забранено е да се внасят при болните. Изрично условие за свиждане в психиатричната болница "Св. Иван Рилски" в Нови Искър. 

„Ние, нормалните хора, както казахте, трябва да сме наясно, че във всеки един момент можем да минем от другата страна на бариерата. И не е проблемът в това, че хората с тежки психични разстройства са сред нас, както не е проблем, че хората с високо кръвно, с диабет, с онкологични заболявания са сред нас, проблемът е, защо са в този вид сред нас“, каза директорът на психиатричната болница "Св. Иван Рилски" в Нови Искър д-р Цветеслава Гълъбова.


Недостиг на психиатри и враждебно отношение към психично болните. Д-р Гълъбова прочете доклада на Сметната палата и добави, че психиатричната помощ у нас е на нивото от 50-те години на миналия век и спешно се нуждае от реформа.

„Защото с модерните медикаменти, с които психиатрията разполага, ако се осигури едно адекватно, пълноценно лечение, включващо и грижа, не само медикаментозна, ние няма да разберем, че тези хора са сред нас, те ще могат да ходят на работа, те ще могат да учат, ще могат да създават семейства, да гледат децата си и да водят един пълноценен начин на живот“, допълни д-р Гълъбова.

Алеята, която води извън болницата - когато психично болните излязат, проблемите за тях не свършват, а започва т, тъй като отношението към тях продължава да е враждебно.