Над 150 млн. лева струва цялостното разширение на пътя Слънчев бряг-Бургас, обяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на започналите днес строителни работи в първия етап от разширението – от кв. Сарафово до Поморие.

Премиерът обясни, че пътят се строи на части, защото няма достатъчно средства в бюджета за изграждането му наведнъж. Борисов обаче подчерта, че и тези поетапни действия по отношение на инфраструктурните проекти са значими в такова „време, в което се разпадат държави”.

„Когато нашите съседи банкрутираха като страни, ние благодарение на това, че абсолютно всички европейски програми за България работят, нямаме спрени програми и кофинансираме само, направихме и правим големите инфраструктурни проекти, а тези пътища са изцяло с бюджетни пари”, коментира още правителственият ръководител и допълни още няколко направления, по които държавните средства за догодина ще бъдат пренасочени.

„Сега за следващата година всичко, което има в хазната, го събираме за учителите да им увеличим заплатите, на докторите увеличаваме, на пенсионерите, минималната работна заплата и трябва да изцедим възможностите на бюджета с по-големите приходи, които имаме и за тези пътища, които са структуроопределящи за икономиката”, каза още Борисов.

За пореден път той обвини предшествениците си на държавното кормило в бездействие по отношение на подновяването на пътната мрежа, особено в този регион, където „трасетата са натоварени, с много жертви”.

„Огромен е трафикът, който идва от АМ „Тракия” към Слънчев бряг и за съжаление толкова години не е правен. Не само, че не е правен, но нарочно са пуснали хората да купят земите в тези региони и само обходът на Ахелой, отчуждителните процедури, са над 20 млн. лева. Изключително важен за туризма е този регион. Вече в другата посока - от Бургас към Резово, Синеморец ще ги завършим в средата на октомври всичките, също не пипани, откакто ги има сигурно”, посочи министър-председателят.

Снимка: МРРБ

Начало на строителните дейности в отсечката Сарафово до Поморие даде по-рано днес регионалният министър Лиляна Павлова. Тя поясни, че съществуващият път е двулентов, като разрастващите се туристически комплекси в някои участъци са в непосредствена близост до него. Предвидено е да се изгради 4-лентов път с разделителна ивица от Слънчев бряг до Сарафово. Той трябва да е готов напролет.

„Макар и малък участък като километри - само три, отделеният бюджет за него е значителен - 6,5 млн. лв., а парите са осигурени от бюджета. Пътят е от изключително значение за региона. От две ленти той ще стане четири, като по този начин ще се постигнат две цели - повишена пътна безопасност и отпушване на трафика”, заяви министър Лиляна Павлова.

Според нея дългосрочната цел предвижда изграждането на обхода на Ахелой, за който само за отчуждителни процедури са необходими около 20 млн. лева.

Въпреки заявеното участие, премиерът не се включи в церемонията по откриването на строителството на пътя. Борисов мина през бургаския комплекс „Меден рудник”, където откри болница, а след това връчи чек от 100 000 лв. на баскетболен клуб „Черноморец”. Парите са осигурени от Пристанище Бургас чрез съдействието на правителството и министъра на транспорта Ивайло Московски.