"След дълго чакане, което продължи почти 18 дни, малко преди края на експедицията получихме добра прогноза за дните 4 и 5 февруари. Прозорецът е много кратък, но това е единствената ни възможност да опитаме да изкачим върха“.

Това написа българският алпинист Атанас Скатов в профила си във „Фейсбук“ от подножието на втория по големина връх на планетата – К2 (8611 м).

„Пожелайте ни да имаме възможно по-малко вятър и повече слънце. Със смирение и молитви към Краля на планината - връх Чогори! Бог напред и ние след него!“, написа още Скатов.

Той е част от зимна експедиция до върха, считан за технически по-труден за изкачване от първенеца - Еверест. Доскоро К2 беше абсолютно непристъпен при зимния условия, но група непалски алпинисти и шерпи успя да постигне исторически успех.

Възползвайки се от кратък прозорец от хубаво време, което рядко се случва през зимата, до върха достигнаха 10 души, сред които и известният непалски алпинист Нирмал Пурджа, изкачил всички 14 осемхилядници за 190 дни.

Зимното изкачване на К2 е изключително трудно заради ниските температури и силния вятър, който преди дни бе отнесъл и една от палатките на българския алпинист.

„Не е нужно да си на върха на К2, за да усетиш суровата сила на природните стихии. За съжаление палатката ни не устоя на ветровете през последните няколко дни на базовия лагер, но ние все още не се предаваме. Дори свикнахме с температурите, достигащи -30 градуса всяка вечер. Вече спокойно може да живеем без отопление зимата в България“, написа във „Фейсбук“ Атанас Скатов.

Ако опитът му завърши с успех, това ще бъде 11-ят му осемхилядник по пътя към „Хималайската корона“.