Посещението на ръководителя на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши у нас преди дни отново разбуни духовете и върна на дневен ред въпроса можем ли да се учим от Румъния на ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта.

Вижте във видеото повече за посещението на Кьовеши:

В предаването „Тази неделя“ по bTV членът на ВСС и председател на етичната комисия към прокурорската колегия на Съвета Ясен Тодоров заяви, че „това, което беше организирано миналия четвъртък, беше една провокация от страна на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов“.

По думите му срещата е била организирана в ден и час, за които се е знаело, че има заседание на пленума на ВСС. Освен това Панов е завършил речта си „чисто политически“ – с упрек към президента Румен Радев, че не присъства. Държавният глава вече се срещна с Кьовеши при предишното ѝ посещение и каквото са имали да си кажат, вероятно са си го казали, обясни Тодоров.

Снимка: Ладислав Цветков

Той добави, че целта е постигната – „станал е цирк“, който ще бъде използван от поне две политически формации в предстоящите избори.

„Нека не забравяме, че тези две политически формации, които осъждат много крайно Народния съд, величаят една правораздавателна система, чието начало беше поставено с публична екзекуция на държавния глава. Нека бъдем повече патриоти, да се радваме на собствените си достижения, а не да величаем спорни достижения на други държави. Балканите са взривоопасна зона и през последните 25 години островът на спокойствието е именно България“, каза Тодоров.

Според него може би има добри румънски практики, които да се взаимстват, но също така трябва да се види дали няма изключително голям брой осъдителни присъди в Европейския съд по правата на човека срещу решения на румънските съдилища“.

На въпрос защо преди два месеца ВСС отхвърли предложението да се срещне с Кьовеши, Тодоров отговори, че ако тя трябва да се среща с някого, то това са нейните колеги в прокуратурата.

Тодоров каза още, че Лозан Панов неправомерно е уволнил съдебни служители – хора със семейства и кредити.

Той също посочи, че катастрофата на Галя Георгиева е доста съмнителна – на прав участък от магистралата, при празна лява лента, е ударена отзад със 160 км/ч.

Георгиева е в изкуствена кома с тежки травми – отстранен далак, счупени ключици, прешлени и кръвозагуба.

Вижте повече във видеото:

В същото предаване съдия Весислава Иванова контрира думите на Тодоров, като заяви, че споделянето на опит в професионална област никога не се е определяло като провокация. Ако това е провокация, значи често се занимаваме с провокации, каза тя.

По думите ѝ гостуването на Кьовеши е било споделяне на опит.

На въпрос може ли да ни е полезен румънският опит, тя отговори, че фактите са красноречиви – в момента доверието в оглавяваната от Кьовеши институция е 55%. Прокурорите ѝ са разкрили 667 млн. евро от криминална дейност и те са влезли в хазната, а 90% от присъдите са осъдителни.

Снимка: Ладислав Цветков

Според Иванова у нас не можем да покажем такива резултати, вероятно по комплексни причини. На първо място трябва да има воля. Преди 10 години в Румъния ситуацията е била горе-долу като у нас – без обвинения срещу хора, заемащи висши позиции във властта. Това означава, че е създаден достатъчно надежден орган, който да провежда качествени разследвания, да събира доказателства и да ги довежда докрай.

Вижте повече във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!