Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него делегация пристигнаха в Гърция, където ще се проведе Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на Република България и на Република Гърция. Премиерът беше посрещнат в Александруполис от гръцкия министър на външните работи Николаос Дендиас.

Връзките между България и Гърция - транспортни, дигитални и енергийни, са водещата тема на днешното съвместно заседания на двете правителства в южната ни съседка. 

Българската страна вече заяви стремежа си към превръщане на темата енергетика в приоритет. Двата най-значими проекта в областта са Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) и терминалът за втечнен природен газ край Александруполис, в който страната ни заяви 20% акционерно участие чрез “Булгартрансгаз” ЕАД.

Снимка: btvnovinite.bg

Дедеагач, както се е казвало в миналото градчето на брега на Бяло море, е домакин на Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и Гърция.

То е първото след убедителната победа на дясната партия “Нова демокрация” в южната ни съседка през лятото на миналата година, след която бившият банкер и възпитаник на престижните "Харвард" и "Станфорд" Кириакос Мицотакис пое поста министър-председател на република Гърция.

Очаква се гръцкият домакин да проведе среща на четири очи с Бойко Борисов, а отговорните министри от двете страни да заседават съвместно по теми като енергетика, сигурност, транспорт, култура и туризъм.

Предвижда се междуправителственото заседание, освен с обща снимка за спомен, да завърши и с подписването на няколко двустранни документа, които да имат реален ефект върху бъдещото сътрудничество между нашите две страни.