Българската агенция по безопасност на храните е извършила 1800 проверки в периода от 21 декември 2021 г. до 3 януари 2022 г.

Обект на проверките са били предприятия за производство и търговия на храни, складове за търговия на едро и дребно, заведения за обществено хранене, пазари и борси на територията на цялата страна. 

Съставени са 7 акта за установяване на административно нарушение и 21 предписания за отстраняване на установени нарушения. 

Възбранени и насочени за унищожаване са 17 662 кг храни от животински произход. Насочени за унищожаване са и 40 стъклени бутилки маслиново масло, оризово масло и масло от гроздови семки с изтекъл срок на годност.

„Най-честите констатирани нарушения от инспекторите по време на засилените проверки са свързани с неправилно етикетиране на храни, нерегламентирано приготвяне и търговия с храни в обект без регистрация, храни от неживотински произход с изтекъл срок на годност, несъответствия по сграден фонд и оборудване“, уточняват от БАБХ.

Агенцията заключва, че като цяло се спазват хигиенните изисквания при предлагането и търговията с храни. Осигурени са подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, използване на подходящо работно облекло и лични предпазни средства от персонала в обектите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!