Малко повече от месец остава до православния Великден. По тази причина Българската агенция по безопасност на храните започва проверки преди големия празник.
Основно внимание традиционно ще се обърне на яйцата и боите за яйца. Ще се проверяват също така предприятията за преопаковане, складовете за храни, търговските обекти за стоки на дребно и заведенията за обществено хранене.
От агенцията предупредиха, че строго ще следят и за произхода, качеството и съхранението на предлаганото по магазините агнешко месо. Проверките започват от понеделник.
„Ще се проверяват всички видове храни, но засилено особено на типичните за Великден и Гергьовден храни. Това са яйца, боите за яйца, козунаците. Ще се проверява маркировката на яйцата, маркировката и етикетите на опаковките”, добави д-р Райна Иванова, Началник дирекция „Контрол на храни” – БАБХ.