Масови проверки на заведенията за хранене се провеждат преди новогодишната празнична вечеря. Изненадващи инспекции се правят и в складове за търговия с храни и супермаркети.
Екип на bTV участва в една от проверките в Бургас.
„От коледните празници до днес проверките на качеството на храната и продуктите не са спирали”, коментира д-р Етери Затикашвили, началник отдел Контрол на храните.
Инспекторите проверяват дали предлаганите храни отговарят на разрешения асортимент.
„Нормално е да се притеснявам, защото не знам от къде са дошли, друго си е домашното”, смята Андрей Филипов. „Нали има инспекции, които минават, проверяват. Предполагам, че би трябвало да се доверим на тях”, казва и Димитър
Правилното съхранение на продуктите в кухните на заведенията също се проверява.
Милен Георгиев, който управител на заведение, обяснява, че документално са тежки нещата, защото всеки път трябва да се попълват дневници. „Когато има работа човек, трябва да отделя това време за попълване”, допълва той.
Освен здравни книжки на персонала инспекторите следят и за хигиената в кухнята и в салона за посетители. Проверките ще продължат и през почивните новогодишни дни.