В опит да ограничат риска от разпространение на заразата от COVID-19, общинската полиция и инспекторатът в София направиха проверки на откритите пазари.

И вечерта опашката на Коледния базар в София е огромна. Тя започва още от края на улицата. Липсва  дистанция между голяма част от чакащите да го посетят.

От откриването на базара досега са съставени 11 акта – 8 от тях за посетители и два на търговци. Те са за неправилно поставени или за липса на предпазни средства за лице.

Още един акт е съставен на организатора за това, че е било позволено хората да консумират храна в базара.

Германският коледен базар отвътре – еднопосочно движение и посетители само с маски. В пространството пред базара обаче, опашката започва от съседната улица, дистанция липсва.   

На проверките днес основното нарушение беше липса на маска.

Минути след отварянето на Фермерския пазар в парка „Заимов“, беше  написан и първият акт - също за липса на маски.

Няколко часа по-късно нашият екип установи, че продавачи и купувачи заобикалят правилата и търговията върви през ограничителните ленти. 

„Движението извън ограниченията - не е задължително посетителите да бъдат с маски. Продавачите имат право да дадат информация, но не и да се доближават до тях, трябва да спазват дистанция“, обясни Гергана Кабаиванова.

От 10 октомври досега са направени над 33 хиляди проверки.

Освен по откритите базари, полицията и инспекторатът следят спазват ли се мерките в хранителните и нехранителните магазини. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!