Проверката на полицията в Община Бургас е по сигнал, който е подаден през септември от Константин Бачийски, тогава общински съветник, а след това мандатоносител на „Продължаваме промяната“ и депутат от обединението на Кирил Петков и Асен Василев, научи bTV.

Докато търсел в архива досиета с имоти в парк „Росенец“, попаднал на две заповеди с един номер, но различно съдържание. 

„Официално в регистъра стоеше заповед 3080 от 6 ноември 2013 г., която се отнася за някакво помещение на "Хляб и хлебни изделия", но се оказа, че под същия номер има заповед, с която се деактува собствеността на около 4600 декара публична общинска собственост на територията на лесопарк „Росенец“, разказа Бачийски, който в момента е член на Комисията по антикорупция в НС.

Пет години по-късно общината си е върнала 3500 декара, припомня депутатът.  

„Но в крайна сметка липсват едни 1100 декара, които са около морския бряг. Община Бургас е ощетена с една огромна сума. Става въпрос може би за 150 милиона“, коментира Бачийски.

В писмено становище от общината отговориха, че ежедневно се извършват проверки от различни институции.

„Всички документи, свързани със заповеди за деактуване в полза на държавата, са предоставени многократно на компетентните органи. Същите бяха предоставени отново и днес. Община Бургас няма как да продава, нито да се разпорежда с имоти, които са присъдени от българския съд“, пишат от пресцентъра на Община Бургас.

По случая е образувано досъдебно производство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!