Прокуратурата проверява сигнал за нагласен конкурс с награда от 180 000 лв. и бизнес за над 2 милиона.

Конкурсът е за проекта на предстоящата нова сграда на Медицинския университет в столицата близо до Александровска болница.

Снимка: btvnovinite.bg

Изискванията са за 6-етажна сграда, а победители в състезанието са проектанти със 7 и 9 етажа, сигнализираха архитекти, участници в конкурса.

Снимка: btvnovinite.bg

В заглавието на проекта четем: „Открит конкурс за идеен архитектурен проект за шестетажна  учебно-административна сграда и ректорат на „Медицински университет – София“.

Заглавието е потвърдено многократно от журито. Въпреки това за победители са избрани трима кандидати, съответно със 7, 9 и отново 7 етажа. Те си поделят награда от 180 000 лв., а класираният на първо място участва в обществената поръчка за строителство срещу проектантски хонорар от над 2 200 000 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Участници в конкурса, които са спазили изискването за брой етажи, сигнализират на прокуратурата.

„Аз правих 3 отделни проекта, значи трябваше да направя все едно 3 състезания в 1, за да намеря накрая вариант, който да покрие тия параметри, който разбира се идва с големи компромиси. Да организираш конкурс, който е тотално опорочен и да губиш ресурса и парите и времето на хората, само защото нали си нагодил там на някого нещо, е тотално недопустимо“, обяснява Николай Шахпазов, участник в конкурса.

„Конкурсът за проекта е обявен и проведен при спазване на правилата на  Закона за обществените поръчки /ЗОП/ и правилника за неговото прилагане. Оценката на допуснатите проекти е извършена от назначено жури, в което има представители на КАБ и САБ, които сами са определили свои представители“, се посочва в позицията на Медицинския университет в София.

Снимка: btvnovinite.bg

От Камарата на архитектите в България обаче казаха за bTV, че изискванията на конкурса не спазват закона за максимална височина на строителството, което в района е не 50, а 20 м. Специалистите се дистанцираха от колегата си в журито – архитект Ивайло Петков, и започнаха вътрешна проверка.

След запитване на bTV главният архитект на София Здравко Здравков потвърди, че в зоната на планираната сграда на университета е разрешено строителство до 20 м, а визата за проектирането й предвижда само 6 етажа.

Отговорът на подчиненото на Здравков Направление „Архитектура и градоустройство” прилагаме тук:

Проверката на Софийската районна прокуратура следва да установи има ли данни за престъпен умисъл при провеждането на конкурса.