Празни фургони по границите ни очакват бежанците. Проверка на bTV показа, че на част от пунктовете такива съоръжения изобщо няма, а там където са изградени - няма никого. От началото на кризата в Украйна 36 хиляди души са влезли у нас, половината обаче не остават тук.

Фургоните и палатките при Дуранкулак, откъдето преминават повечето бягащи от войната, имат ток, но остават празни. Няма обзавеждане, няма и желаещи да останат в тях. На Дунав мост при Русе има изграден само пункт на БЧК за закуски и напитки. На този етап фургон за административни услуги не е необходим, защото желаещи да кандидатстват за статут на бежанец няма.


Само за украинците, поискали статут на бежанци, могат да бъдат отпуснати 40 лева на ден от държавата за хората, които са ги приютили. За останалите решение засега няма.

- А кой покрива този временен престой. Например, ако сега влязат в България и трябва да останат един - два дни, след това имат намерение да напуснат? 
- Всичките тези, които имат нужда и са регистрирани, само за тях може да се поеме ангажимент. Нашата идея да помогнем само на тези, които са крайно нуждаещи се, на майките с деца, каза министърът на туризма Христо Проданов.


Изплащането на помощите за приемащите украински граждани все още не е започнало, а президентът Румен Радев посочи, че организацията за прием на бежанци и реакцията ни на кризата са закъснели.

29 жени и деца от Болград пристигнаха в Ямбол. Те ще останат в хотела на Христо Дянков, който ги приема със собствени средства.

Този хотелиер ще получи от държавата по 40 лева на ден на човек, но само, ако настанените кандидатстват за статут на бежанци.

„Българите са много отзивчиви, предложиха детска градина за детето, всички са с големи сърца и имат реални предложения за помощ. Страхотни са“, каза Натали Мусто.