Хиляди работници и служители остават без почивка за лятото. Причината - базите им трябва да са заети от украински бежанци, а резервациите им са анулирани.

Проверка на bTV в два от обектите за отдих на властта показа, че там настанени бежанци няма.

В почивната станция на Народното събрание във Велинград са в готовност да приемат украински бежанци, ако такива почукат на тяхната врата. Засега обаче такива няма. За сметка на това, тук все още са запазени резервациите за предстоящия почивен сезон, нито една от тях не е била анулирана, въпреки решението на Министерски съвет.

Железничарите в България това лято няма да почиват в собствените си бази, въпреки че имат резервации. Това казват от синдикатите в бранша. След решението на Министерски съвет те нямат нито едно легло.

„На БДЖ за 20 000 служители имаме три бази, като и трите вече са взети. Вече мога да им кажа, че няма да почиват, такава е ситуацията. На практика, Министерски съвет реши, че може да анулира колективните ни трудови договори“, заяви председателят на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев.

Железничарите казват, че подкрепят помощта за бежанците. Но смятат, че е било възможно и по-справедливо разпределение на базите.

Преди дни от кабинета на вицепремиера по ефективно управление пращат писмо до всички бази в страната. bTV разполага с документа, от който става ясно, че базите ще са само за бежанци, всички резервации са анулирани, а при неизпълнение ще има наказания.

"Предоставените ви за управление бази за отдих и почивка са определени за настаняване единствено и само на лица с временна закрила, разселени от Украйна, считано от 26 май 2022 г. Това означава, че не само, че нямате право да приемате резервации за почивки на служители и гости, но и трябва веднага да предприемете действия и да прекратите всички активни резервации за летния сезон. В случай на неизпълнение на решението на МС, ще бъде потърсена административна, дисциплинарна и публична отговорност", пише в документа.

В базите на властта обаче няма никакви бежанци, показа проверка на bTV - нито във Велинград, нито в Шабла. Базата там има две части - "Добруджански двор" и "Вили море". Готовност за посрещане на бежанци има в "Добруджански двор", тъй като тази база работи целогодишно.

“Разполагаме с шест стаи лукс с по една спалня“, заяви управителят на резиденция Шабла Кральо Кралев.

Луксозните „Вили море“ обаче не се дават за бежанци. Обяснението е, че не работят целогодишно и били "лятно изпълнение". Резервации за Шабла могат да се правят, но  чрез сайта на Министерски съвет.

В решението е записано, че една от базите на властта - Евксиноград няма да се дава на бежанци. Причините - има представителни функции, а и дворецът има статут на паметник на културата.

След запитване на bTV до вицепремиера по ефективното управление получихме отговор, че над 100 държавни бази са в пълна готовност за настаняване на украински бежанци. А държавните служители, които вече са предплатили за почивка, ще получат парите си обратно.

Освен във Велинград, властта има бази в Слънчев бряг, Eвксиноград и Шабла.