Екип на bTV направи проверка има ли туристи в курортите по Южното Черноморие. В Поморие този уикенд имаше много българи, но заради празника на града. По другите места българските туристи са малка част в сравнение с миналата година по това време. Вероятна причина е пандемията и невъзможността да се пътува свободно извън границите на страната тогава.

Оказва се, че чуждестранните туристи са настанени само на определени места в големите хотели по морето. 

От края на април започнаха да идват първите чартърни полети с туристи. В един от хотелите в Слънчев бряг вече има настанени 200 летовници.

"Преобладаващо от Великобритания, около 80% от пристигналите до момента, една малка част от Полша и още по-малка от Румъния засега", каза Христо Караилиев, управител на хотел в Слънчев бряг.

По къмпингите за почивните дни са пристигнали собственици да подготвят караваните за сезона. В Созопол повечето хотели още са затворени.

„Започнаха да идват някакви туристи, но е по-слабо, една трета е по-слабо от миналата година, мисля че българският турист се насочи към Гърция", заяви Йордан Петков, собственик на заведение в Созопол.

Филип е от София и със семейството си традиционно идва по това време на годината в Созопол.

"И ние ходим в Гърция, но ходим и по нашето Черноморие, също е хубаво. По заведенията са по-високи цените и нощувките са вдигнати в сравнение с миналата година, може би с едно 10-15%"     , обясни Филип Алексиев, от София.

"На Великден беше доста по-силно като движение по улиците, доста повече коли, българи, румънци се видяха, групи от поляци, сега тенденцията е повече българи като цяло", отбеляза Марио Павлов, промоутър на ресторант в Созопол.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!